Časté dotazy

Časté dotazy

na webu Aureas - portál aukcí

Co je ONLINE aukce?

Aukce je označení pro takový způsob prodeje zboží či služeb, kdy je cena stanovena nejvyšší nabídkou ze strany zájemců. Jedná se o tržně založený způsob prodeje. Zájemci při aukci podávají průběžně své nabídky. Online forma umožňuje účastníkům aukce soutěžit v podstatě odkudkoliv, stačí počítač nebo chytrý telefon a připojení k internetu. Zájemce, který podá nejvyšší nabídku, vyhrává aukci. Takový účastník ("vítěz aukce") za podmínek stanovených aukcí následně uzavře kupní smlouvu s navrhovatelem aukce. Prodej v aukci je vhodný hlavně v případě, kdy je možné předpokládat více zájemců o koupi nemovitosti. Aukce je vhodným řešením pro menší a střední byty (velikost cca do 80 m2), ale také třeba pro chaty a chalupy, popřípadě pozemky s menší výměrou (optimálně do 1000 m2). Pro prodej luxusních nemovitostí s vysokou cenou se aukce příliš nehodí.

Prodej nemovitostí formou aukcí se využíval již ve starověkém Římě (v latině Auctio = zvýšit), ale první písemné zmínky o aukcích jsou staré již 2500 let z dob Babylonské říše (ovšem proslavily se spíše jako forma "prodeje" nevěst ženichům). Ve velkém měřítku se realitní aukce začaly využívat v 17. stolení v Anglii a odtud se záhy rozšířily do celého světa. V dnešní době se nemovitosti v aukcích naprosto běžně prodávají např. v Austrálii, USA, Kanadě, Norsku, v čím dál tím větší míře v Německu a dalších ekonomicky vyspělých zemích. V některých zemích se dokonce nemovitosti jinou formou než prostřednicvím aukce neprodávají.

V České republice realitní aukce nemají dlouhou tradici a začaly se těšit oblibě mezi prodávajícími i kupujícími až od roku 2015, Kdy skončila ekonomická recese a sazby hypotéčních úvěrů spadly na rekordní minima, což vedlo k obrovskému nárůstu poptávky po nemovitostech, a tím pádem i rapidnímu růstu jejich cen. Výsledkem bylo, že i zkušení realitní makléři nedokázali správně stanovit tržní cenu nemovitostí. Prodej nemovitostí formou aukce tyto problémy vyřešil, protože reálnou cenu nemovitosti určuje výsledek licitace zájemců.

Pro kupující se staly aukce magnetem zejména díky své administrativní jednoduchosti (narozdíl od složitějších dražeb), ale také díky online formě, umožňující kupovat nemovitosti na dálku prostřednictvím internetu.

Přes počáteční rozpaky a skepsi některých prodávajících se aukce nemovitostí i v České republice těší čím dál tím větší popularitě - dle našich zkušeností důvěra prodávajících i kupujících v aukci neustále roste a počet aukcí se meziročně zvyšuje. Dá se očekávat, že za několik let se bude jednat o naprosto běžný způsob prodeje a nákupu nemovitostí. I proto, že podle letitých zkušeností ze zahraničí mohou aukce úspěšně fungovat i na klesajícím trhu, nejen na rostoucím.

 

Proč právě aukce?

Každý, kdo má již za sebou nějakou tu zkušenost s nákupem nemovitosti vám zcela jistě potvrdí, že hledání nového domova, případě té správné investice není vůbec snadný a jednoduchý proces. Většinou absolvujete desítky prohlídek, získáte různé zkušenosti v rámci jednání jak s makléři realitních kanceláří, tak s majiteli nemovitostí. Následuje licitace o ceně, často spojená i s nepříjemnými pocity. Poměrně často se také stává, že si konečně vyberete „vysněný“ dům, byt, chalupu, či jinou nemovitost, ale než se v klidu rozmyslíte, zhodnotíte plusy a mínusy svého výběru, než prověříte své finanční možnosti a zajistíte si kupní cenu, předběhne vás někdo jiný…I pokud je vám byt přislíben, prodávající poté často hrají hru na schovávanou, používají nečestné praktiky a výmluvy a za vašimi zády se nakonec dohodnou s jiným zájemcem, který nabídl vyšší částku. Příběh, který se opakuje poměrně často. Běžná jsou pak i ne právě profesní prohlášení realitních kanceláří o „případných“ dalších a dalších zájemcích, kteří vám takzvaně dýchají na paty. Protože se s podobnými historkami setkáváme průběžně po celou dobu našeho působení v oblasti prodeje realit, dospěli jsme k rozhodnutí poskytnout vám, stávajícím i budoucím zájemcům o změnu bydlení a koupi nemovitosti, pomocníka, který spočívá právě v možnost nákupu vašeho nového domova, či případné investice formou „ELEKTRONICKÉ ONLINE AUKCE“.

Výhody ONLINE aukce:

  • POHODLÍ A ÚSPORA ČASU - Online aukce je moderním způsobem nákupu (populární například v USA nebo Austrálii), kdy se zájemci o koupi mohou aukce zúčastnit na dálku díky svému chytrému telefonu, tabletu nebo PC. Pohodlné, rychlé a bezpečné, vše zvládnete klidně třeba z domova u šálku kávy.
  • NEMOVITOSTI BEZ EXEKUCE A EXKLUZIVNĚ - Aukce je dobrovolný prodej ze strany majitele nemovitosti, nejedná se o dražbu nemovitostí zatížených exekucí. AUREAS nabízí pouze nemovitosti, u kterých má pro prodej exkluzivitu, takže je jinde nekoupíte a hlavně vás nikdo nemůže předběhnout, protože termín aukce je pro všechny stejný. Nabízené nemovitosti je možné si osobně prohlédnout (obvykle stanovujeme 2 termíny).
  • GARANCE BEZPEČNOSTI - Vše je bez jakéhokoliv rizika. Online aukce je zabezpečena proti zneužití, účastnici jsou zaregistrováni a skládají dražební jistotu. Složená jistota je zárukou pro nás i pro ostatní účastníky aukce, že váš zájem o koupi je seriózní. Pokud nemovitost nevydražíte, jistotu vám samozřejmě vrátíme, a to do 5 dnů po ukončení aukce. Samotná účast v aukci vás tak nestojí žádné peníze. O průběhu dražby vždy existuje záznam s IP adresou účastníků a dražby jsou pod dohledem našeho aukčního specialisty.
  • SPRAVEDLIVĚ A TRANSPARENTNĚ - Elektronická online aukce zajišťuje všem zúčastněným rovnocenné podmínky a celý průběh dražby probíhá naprosto transparentně. Online aukce má vždy pevně stanovený termín - víte tak KDY. A zároveň víte KOLIK chcete maximálně nabídnout, pak už se můžete v aukci "naživo" poměřit s ostatními zájemci o koupi.
  • ABSOLUTNÍ SVOBODA ROZHODNUTÍ - Aukce je moderní forma prodeje nemovitosti, kdy není předem stanovená konečná kupní cena, ale určí se během aukce aktivními licitujícími zájemci. Závisí tak jen na vás!
  • NAPROSTÁ ANONYMITA - Před ostatními účastníky aukce vystupujete pouze jako nic neříkající identifikační číslo.
  • MOŽNOST HYPOTEČNÍHO ÚVĚRU - Pokud vítěz aukce (kupující) nemá dostatek vlastních finančních prostředků pro úhradu kupní ceny, má možnost uhradit kupní cenu hypotečním úvěrem.

 

Jaký je rozdíl mezi aukcí a dražbou?

Aukce a dražba - dva termíny, které se často používají jako synonyma. Mezi aukcí a dražbou existuje ovšem řada rozdílů. Podstatný rozdíl je, že aukce se neřídí zákonem o veřejných dražbách č. 26/2000 Sb., ale občanským zákoníkem č. 89/2012 Sb. To potom má i jiný obchodní dopad na celou transakci. Aukce je zcela dobrovolnou záležitostí, kdy si majitel nemovitosti volí sám tento způsob prodeje. V dražbě jde o tzv. přechod práva (např. vlastnického) příklepem licitátora (pokud vydražitel splnil podmínky dražby, zejména uhradil cenu dosaženou vydražením). Vlastnictví přechází na vydražitele k okamžiku příklepu na dražbě. Elektronická prodejní aukce má tu výhodu, že její podmínky mohou být stanoveny i takovým způsobem, kterého není možné na dražbě dosáhnout. Kromě možnosti dálkového přístupu (online forma) je to i doba licitace, zamezení domluvy účastníků, dále pak možnost financování koupě prostřednictvím hypotečního úvěru.

Hlavní rozdíly:

  1. Aukce se řídí občanským zákoníkem č. 89/2012 Sb., zatímco dražby zákonem o veřejných dražbách č. 26/2000 Sb.
  2. Aukce může být nákupní a prodejní, zatímco v dražbě se vždy něco prodává.
  3. V prodejní aukci majitel nemovitost prodává dobrovolně na základě vlastního uvážení, zatímco dražba je spojována hlavně s nuceným prodejem (exekucí) a jejím cílem je zpeněžit majetek dlužníka a uspokojit tak pohledávku věřitelů.
  4. Aukce nemovitostí je atraktivnější pro kupující:
    - Na dražby jsou dle zákona mnohem přísnější nároky než na aukce, které jsou tak mnohem flexibilnější, méně administartivně náročné a pro kupující atraktivnější než dražby.
    - Účast v dražbě nemá význam pro ty kupující, kteří chtějí financovat nákup prostřednictvím hypotečního úvěru a úvěr zajistit kupovanou nemovitostí. Takových kupců je přitom i více než 70 %. Aukce naopak financování hypotékou umožňuje.
  5. Aukce nemovitostí je mnohem výhodnější pro prodávající:
    - Tím že je aukce výhodnější pro kupující, má přirozeně vyšší počet účastníků než dražba, což má samozřejmě vliv na dosaženou prodejní cenu.
    - Aukce je narozdíl od prodeje přes realitní kanceláře naprosto spravedlivá a transparentní, všichni účastníci (zájemci o koupi) mají stejné podmínky.
    - Dražby jsou proto jako nástroj pro maximalizaci výnosu z prodeje nemovitosti nevhodné, a pro mnoho prodávajících zklamáním. Chcete-li dosáhnout maximální možné ceny při prodeji nemovitosti, zvolte aukci, kde většina omezení spojených s dražbou odpadá. 
  6. Aukce může mít i ONLINE formu, která umožňuje licitovat na dálku (stačí PC nebo mobilní telefon a připojení k internetu), což je velmi pohodlné pro kupující a zvyšuje to tak počet účastníků aukce.

 

Proč kupovat nemovitost prostřednictvím AUREAS?

Společnost AUREAS je předním specialistou na online aukce nemovitostí a jednou z prvních společností v České republice v tomto oboru, který je populární například v USA, Austrálii a dalších ekonomicky vyspělých zemích. Systém online aukce přináší mnoho výhod, například možnost pohodlně, bez stresu, v klidu, z domova nabídnout prodávajícím, dle vlastního uvážení, kupní cenu za nabízenou nemovitost. Je jen na vás, jestli je daná nemovitost pro vás tím pravým a správným výběrem. Prohlídky nemovitostí nabízených v aukci jsou organizované, každý ze zájemců se může telefonicky objednat. Všichni kupující přihlášení do aukce mají stejné podmínky, nikoho neupřednostňujeme a o kupujícím rozhodne nejvyšší příhoz během aukce. Jednoduché a spravedlivé.

Na rozdíl od klasického prodeje, kdy jste nejprve vyzváni ke složení REZERVAČNÍ ZÁLOHY, vám my, v čase mezi prohlídkou a samotnou elektronickou aukcí, zajistíme v případě potřeby financování HYPOTEČNÍM ÚVĚREM kompletní služby. Projdete s naším odborníkem na hypoteční úvěry registrem dlužníků, bude vám nabídnut a nastaven hypoteční úvěr na míru, přesně tak, aby jste do aukce vstupovali již připraveni a spokojeni, bez obav, že přijdete o aukční jistotu. V rámci převodu vlastnického práva z prodávajícího na kupujícího zajišťujeme našim klientům 100% servis, nemusíte se tak o nic starat.

Jako jedna z prvních společností v Česku nabízející online aukce nemovitostí disponujeme několikaletou praxí našich aukčních specialistů, kteří dokáží aukci zorganizovat tak, aby vše proběhlo hladce a bez problémů. Máme stanovena jasná a férová pravidla aukce a ty striktně dodržujeme. Všichni kupující tak mají zcela rovnocenné podmínky.

 

Jak probíhá ONLINE aukce?

Pro účast v aukci je nutné mít vytvořený uživatelský profil (pokud jej nemáte, stačí provést registraci, která je velmi jednoduchá a zcela bezplatná). Pak už se jen přihlásíte k aukci vámi zvolené nemovitosti, doporučujeme tak učinit s dostatečným časovým předstihem. Do online aukce se lze přihlásit nejpozději do půlnoci (24:00 hod.) dne předcházejícího dni konání aukce. Od okamžiku zahájení aukce můžete činit příhozy s tím, že od vyvolávací ceny se postupuje směrem nahoru prostřednictvím jednotlivých příhozů. Vítězem se stane ten účastník aukce, jehož nabídka bude v okamžiku ukončení aukce nejvyšší. Aukce trvá po dobu stanovenou v aukční vyhlášce. Učiní-li však kterýkoliv účastník aukce příhoz 5 a méně minut před skončením aukce, prodlužuje se aukce o 5 minut, počítáno od posledního příhozu, a to i opakovaně. Nemá tak význam čekat s příhozy na poslední chvíli. Konkrétní podmínky aukce, jako je vyvolávací cena, doba trvání a ukončení aukce nebo výše minimálního a maximálního příhozu je stanovena aukční vyhláškou. Více informací najdete v naší nápovědě.

 

Co vše bych měl/a znát před konáním aukce?

Pokud máte zájem o nákup nemovitosti v aukci, doporučujeme se seznámit s obecnými aukčními podmínkami, prostudovat aukční vyhlášku u konkrétní aukce a také si osobně prohlédnout nemovitost, o kterou máte zájem. Obvykle stanovujeme 2 termíny prohlídek, anebo je možné domluvit prohlídku individuálně. Pokud byste v aukci zvítězili a poté aukci zmařili, vystavujete se nebezpečí smluvní pokuty ve výši aukční jistoty.

 

Co se stane po ukončení aukce?

Pokud se stanete vítězem aukce: Ihned po ukončení aukce bude prostřednictvím naší společnosti zajištěna pro vítěze aukce (kupujícího) a navrhovatele aukce (prodávajícího) klasická kupní smlouva o prodeji nemovitosti. V případě, že vítěz aukce (kupující) nemá dostatek vlastních finančních prostředků pro úhradu kupní ceny, má možnost uhradit kupní cenu HYPOTEČNÍM ÚVĚREM. V rámci převodu vlastnického práva z prodávajícího na kupujícího zajišťujeme našim klientům 100% servis.

Pokud se nestanete vítězem aukce: Pokud nemovitost nevydražíte (tzn. nevyhrajete aukci), do 5 dnů po ukončení aukce vám vrátíme aukční jistotu. Samotná účast v aukci vás tak nestojí žádné peníze.

 

K čemu slouží aukční jistota?

Aukční jistotu skládají všichni účastníci aukce, což je zárukou pro nás i pro ostatní účastníky aukce, že se aukce zúčastní pouze seriózní zájemci. Aukční jistota slouží k pokrytí nákladů spojených s aukcí poskytovatele, hradí ji pouze vítěz aukce a není započítána do dosažené kupní ceny. V případě nedodržení podmínek aukce ze strany vítěze slouží aukční jistota k pokrytí nákladů spojených s aukcí, náhradě škody za ušlou provizi a sankcí za nedodržení podmínek vítězem aukce. Náklady spojenými s aukcí se rozumí zejména

  • zpracování veškeré dokumentace vč. kupní smlouvy,
  • poplatek za vklad do katastru nemovitostí (2.000 Kč),
  • náklady spojené s organizací aukce (organizace prohlídek, cestovní náklady, předání nemovitosti atd.),
  • úschova peněz,
  • a další nákladové položky.

 

Získám aukční jistotu zpět, pokud v aukci nezvítězím?

Pokud nemovitost nevydražíte (tzn. nevyhrajete aukci), jistotu vám samozřejmě vrátíme, a to do 5 dnů po ukončení aukce. Samotná účast v aukci vás tak nestojí žádné peníze. Ještě poznámka: v případě, že vítěz aukce odmítne anebo nebude schopen splnit svoji nabídku, stává se vítězem aukce účastník s druhou nejvyšší nabídkou – z toho důvodu účastníku druhému v pořadí můžeme v některých případech po dohodě vrátit aukční jistotu později.

 

Kdo se může aukce účastnit?

Aukce se můžete zúčastnit jak fyzická osoba, tak i právnická osoba.